Lady Gaga

kantante merikano
E articulo aki ta uza ortografia di Papiamento. Lo aprecia si por mantene e articulo aki na estilo di Papiamento.


Stefani Joanne Angelina Germanotta (naci 28 di maart 1986, New York), profesionalmente conoci como Lady Gaga, ta un cantante, cantautor y actriz Mericano.

Lady Gaga

Bida y CareraEditá

1986-2004: E prome añananEditá

Stefani Germanotta a nace dia 28 di maart 1986, e ta e prome ruman mayo di Mericano Italiano di mayornan Joseph y Cynthia Germanotta-Bissett na New York[1].[2] El a siña toca piano tempo c'e tawata mucha chikito 4 aña, el a skirbi su prome balada di piano fo'i 13 aña y el a cuminsa canta fo'i 14 aña. [3]For di edad 11 aña Germanotta a bay Convent of the Sacred Heart, un scol priva di Catolico Romano.[4][5] [6]El a describi su bida academico den scol secundario manera "masha dedica, hende studiante, masha disciplina "pero tambe" un poco insigur", manera el a bisa den un entrevista, "Semper nan a tuma mi di haci di ta muchu provocativo y muchu excentrico tambe, anto m'a cuminsa bira mas suave. M'a sinti cu mi no a fit in, m'a sinti manera un freak"[7][8]. Un di su amigonan conoci a controversia cu e no a fit den scol. "E tawatin un grupo di amigo; e tawata un bon studiante. E gusta homber masha hopi mes, pero cantamento tawata No.1 p'e", ta recorda un ex-compañero di scol cu a bay scol secundario cu ne.[9] Referiendo di su "spirito expresivo, liber", Gaga a conta revista Elle: "Ami ta robesou".[10]

CareraEditá

El a bay na New York University's Tisch School of the Arts pa studia musica, ma e laga laga e scol y a cuminsa canta cantica di rock na New York City Lower East Side. Djey el a haci un deal cu Streamline Records, un seyo di Interscope Records, desde su creacion den 2007.

 
Lady Gaga (2007)

Durante su tempo masha trempan den Interscope, el a traha como compisto pa artista di e seyo di compañero y el a capta e atencion di Akon, kende cu el a reconoce su habilidad di canta y el a dun'e un contract pa su mesun label, Kon Live Distribution. Su album a debut, The Fame, cu a wordo lansa 19 di augustus 2008. Ademas el a ricibi comentario positivo, cu alcansa number un na Canada, Austria, Alemania y Irlanda. Y el a top na e lista di Billboard Top Electronic Albums chart. Su prome dos single "Just Dance" y "Poker Face" co-escrito y co-produci cu RedOne, a bira number-one hits internacional, top e Billboard Hot 100 di Merca, asina manera e listanan di exito na otro pais. Djey e album a haya seis nominacion fo'i premio di Grammy y a gana e premio di Best Electronic/Dance Album y Best Dance Recording. Den 2009 el a embarca su prome headlining tour, The Fame Ball Tour. Den e cuater trimester di aña, el a lansa su di dos studio album The Fame Monster, cu e listanan di exito mundial prome seyo, "Bad Romance", djey el a embarca su di dos headlining tour di aña, The Monster Ball Tour. Lady Gaga a wordo inspira door di musico di glam rock manera David Bowie y Freddie Mercury, artistanan di musica pop manera Madonna y Michael Jackson. El a declara cu moda ta un fuente di inspiracion pa su composicionnan y actuamento. Nan a categori'e como e artista di 73rd Artist of the 2000-10 door Billboard[11]. Na cuminsamento di mei el a bende mas di 11.5 miyon di album y mas di 40 miyon di single rond mundo. [12]Na mei 2010 Time magazine a inclui Lady Gaga tur aña den su Time 100 lista di persona mas influencial rond mundo.

DiscografiaEditá

  • The Fame (2008) (saca di nobo na 2009 bou nomber The Fame Monster)
  • Born This Way (2011)
  • Artpop (2013)
  • Cheek to Cheek (cu Tony Bennett) (2014)
  • Joanne (2016)
  • Chromatica (2020)

GironanEditá

  • The Fame Ball Tour (2009)
  • The Monster Ball Tour (2009–2011)
  • The Born This Way Ball Tour (2012-2013)
  • Lady Gaga Live at Roseland Ballroom (2014)
  • Artrave: The ARTPOP Ball (2014)
  • The Cheek To Cheek Tour (cu Tony Bennett) (2014-2015)
  • The Joanne World Tour (2017-2018)
  • The Chromatica Ball (2021)


  Mira tambe e kategoria Lady Gaga di Wikimedia Commons pa mas dato mediatiko tokante di e tema aki.