Open main menu

Un zona di tempu ta un region na Mundu, mas o menos dirigi pa e liñanan di longitud, ku tin un tempu uniforma i mada legalmente normalmente yama e tempu lokal. Pa konvention, e 24 zonanan di tempunan na munda ta computa nan tempu lokal komo un variashon di UTC ku ta e meridian di Greenwich, kada zona ta situa 14 grado oost i west di esun banda di dje. E punto di refferensia, e liña di Greenwich, ta na 0°. Tempu lokal ta e UTC plus e differencia di tempu for di e liña aki pa e lokashon menshona. Na theoria e subida ta sigui direshon oost inkrementa ku un ora kada 15°, te ku e liña internashonal di dato (longitud 180°). I e ta baha ku un ora kada 15° na direkson de ora e yega e liña internashonal di dato atrobe.

Kontenido

IntroduksonEditá

Zona di tempu ta wordu ahustá seasonalmente na standaart i daylight saving (den zomer). 'Daylight saving time zones (of zona di tempu di zomer) ta inklui un kambio (typikamente +1 ora) pa daylight saving time.

Zona di tempu standaart por wordu definí geometrikamente dor di dividi e bol di mundu den 24 Lune ku ta grens e merdiaan. na kada 15° e zonanan bisiña lo differensia ku 1 ora. Pa rasonan politiko, geografiko i pa ta mas kombiniente pa e habitantenan a kambia e zonanan un tiki ku ta kousa zonanan di tempu irregular. Tambe, na un par di region, differensianan di mei ora of kuart di ora ta na effekto.

Prome ku e intrudukson di zona di tempu, hende a usa e tempu de solo lokal. Originalmente e tabata e tempu apparente of berdat ku uso di un oloshi di solo., i despues e a bira e systema approksimdadamente ku uso di un oloshi tradishonal mekaniko. E sytema Mean di tempu tin dianan di mesun largura, pero ku ta bira sero na kabamentu di aña.

E uso di e oloshi lokal a bira kada biaha mas inkumbiniente ora treinan i Telekomunikashon a bira mas effeciente e oloshinan tabata differensia dor di nan postition geografiko, ku normalmente no tabata un number kumbiniente. E problema aki por a wordu resolve dor e synkronisa e oloshinan , pero na hopi kaminda te ahinda e tempu lo differnensia drastikamente for di e tempu di solo ku hende a kustumbra kune. Zona di tempu ta un komprimiso, ku ta kita e dependensia geografiko e astronomiko pero ku ta te ahinda ta duna e luganan lokal un tempu ku parse nan tempu di solo.

Zona di tempu standaartEditá

 
Zona di tempu standaart manera nan ta na Sèptèmber 2011

Te ku basta resien zona di tempu tabata basa riba Greenwich mean Time (GMT tambe jama UT1, e tempu di solo na longitud 0° (Meridian Primo). Pero komo tempu di solo, GMT ta defina pa e rotashon di mundu, ku no ta den un grado konstante. Kemen, e grado di e Oloshi atomiko a kambia kada aña i e la wordu di stuur den direkshon pa kuadra ku e tempu di solo di e GMT. Na Januari 1972, oloshinan atomiko a keda fixa anto un Schrikkel Seconde perdefina a wordu pone pa remplasa e kambionan. E systema nobo aki ta yama Tempu Universal Kordina (Coordinated Universal Time) UTC. Schrikkel secondes a wordu pone pa laga e oloshi keda den 0.9 seconden di e UTC. Na e manera aki, tempu lokal ta keda korresponde na e tempu di solo, i e variashonan den e rotashon di mundu ta konstrina na un simpel kambio di stap ku mas fasilmente por wordu applika pa obtene un tempu standaart uniforma (Tempu Internashonal Atomiko of TAi. Ke e implementashon di UTC, nashonan a kominsa use den e definashon na luga di GMT. Te Ku 2005 mayoria pero no tur nashon a altera e definishon de nan tempu lokal den e manera aki (ounke hopi hende no ta mira un destinkson entre GMT anto UTC). Kambionan den futuro por pasa si bin ku e desishon pa abandona shrikkel secondes.

Dor di e daylight savings time, UTC e tempu lokal na e Observatorio Royal na Greenwich solamente entre 01:00 UTC riba e delaster djadumingu na Oktober i 01:00 UTC riba e delaster djadumingu na Maart. Pa e restante di aña, temou lokal einan ta UTC+01, konosi na Inglaterra komo tempu britanniko di zomer (British Summer Time BST). Sircumstansia similar ta wordu applika na otro luganan.

Categoria:Geografia

Notashon di Tempu (ISO 8601)Editá

UTCEditá

Si e tempu ta na Tempu Koordinal Universal (UTC), pone un 'z' direktamente patras di e tempu sin un espasio. 'Z' ta e designator di e zona di tempu pa e UTC. "09:30 UTC" ta bira representa komi "09:30Z" of "0930Z". "14:45:14" lo bira "14:45:15Z' of "144515Z"

UTC tambe ta konsi komo tempu Zulu pasobra 'Zulu' ta codigo pa 'Z' na e Alphabet di ICAO

Time zone as offsets from UTCEditá

Zona di tempu ta skibi manera un offset di UTC den e formaat ±[hh]:[mm], ±[hh][mm], of ±[hh]. Esei kemen ku e tempu ta describi manera un ora prome ku UTC (meskos ku e tempu na Berlin den winter), e zona designator lo ta "+01:00", "+0100", of simplemente "+01". Eskaki ta appende na e tempu meskos ku 'Z' tabata ariba. E offset di UTC ku Daylight savings Time. Kemen e tempu di Chicago, ku ta situa na e zona di tempu mericano Central Time Zone, lo ta "−06:00" Pa winter i "−05:00" pa zomer.

AbbreviashonanEditá

Zona di tempu hopi biaha ta wordu representa dor di abbrevashon manera "EST, WST, CST" pero esakinan no ta parti di e tempu standaart internashonal ISO 8601 anto nan uso ta pa solamente designa e zona di tempu i esaki mes no ta rekomenda. Un par di e abbrevashonan aki por refferensia na differente zona di tempu na otro continente, por ehemper EST, WST, CST por refferensia na na e tempu Oost, Wèst, i Suit, na Merka i tambe na Australia.

EjemplonanEditá

E ejemplonan aki ta duna e tempu lokal na e siguiente lokashonan ront mundu na 12:00 UTC ora daylight savings time (of tempu di zomer) no tin effekto.

Lokashonan Zona di Tempu Tempu
Baker Island, Howland Island (tur dos no habita) UTC−12 00:00
Apia, Pago Pago UTC−11 01:00
Hawaii, Papeete UTC−10 02:00
Marquesas Islands UTC−09:30 02:30
Anchorage, Fairbanks, Juneau UTC−09 03:00
Vancouver, Washington State, California, Baja California UTC−08 04:00
Calgary, Denver, Sonora UTC−07 05:00
Winnipeg, Chicago, Houston, Mexico City, Guatemala, Honduras, El Salvador, Costa Rica, Nicaragua, Panama, Easter Island UTC−06 06:00
Toronto, Montreal, New York City, Washington D.C., Cuba, Nassau, Jamaica, Haiti, Colombia, Ecuador, Peru UTC−05 07:00
Venezuela UTC−04:30 07:30
Paraguay, Bridgetown, Halifax, Roseau, Grenada, Republika Dominikano, Puerto Rico, Continental Chile, Trinidad i Tobago UTC−04 08:00
Newfoundland UTC−03:30 08:30
Argentina, Uruguay, Rio de Janeiro, São Paulo, Nuuk UTC−03 09:00
Fernando de Noronha, South Georgia and the South Sandwich Islands UTC−02 10:00
Azores, Cape Verde UTC−01 11:00
Accra, Dakar, Monrovia, Dublin, Casablanca, London, Lisboa, Reykjavík, Canary Islands UTC 12:00

Austria, Belgika, Czechia, Dinamarka, Francia, Alemania, Hongaria, Italia, Luxembourg, Monaco, Hulanda, Norwega, San Marino, Serbia, Slovakia, Spaña, Zweden, Suecia, Tunisia

UTC+01 13:00

Helsinki, Riga, Vilnius, Bucuresti, Kiev, Sofia, Atenas, Tallinn, Istanbul, Beirut, Amman, Israel, Egypto, Suit Afrika, Swaziland, Lesotho

UTC+02 14:00
Addis Ababa, Antananarivo, Baghdad, Dar es Salaam, Doha, Kampala, Kuwait, Manama, Moscow, Samara, Mogadishu, Nairobi, Riyadh, Saint Petersburg, Yemen UTC+03 15:00
Iran UTC+03:30 15:30
Baku, Dubai, Muscat, Mauritius, Seychelles , Tbilisi UTC+04 16:00
Afghanistan UTC+04:30 16:30
Karachi, Maldives, Tashkent, Yekaterinburg UTC+05 17:00
India, Colombo UTC+05:30 17:30
Katmandu UTC+05:45 17:45
Almaty, Dhaka, Omsk UTC+06 18:00
Cocos Islands, Yangon UTC+06:30 18:30
Bangkok, Jakarta, Hanoi, Krasnoyarsk UTC+07 19:00
Beijing, Hong Kong, Irkutsk, Kuala Lumpur, Manila, Perth, Taipei, Singapura, Ulan Bator UTC+08 20:00
Nort Korea UTC+08:30 20:30
Sur Korea, Japan, Yakutsk UTC+09 21:00
Adelaide, Darwin UTC+09:30 21:30
Melbourne, Sydney, Vladivostok UTC+10 22:00
Lord Howe Island UTC+10:30 22:30
Magadan, Nouméa UTC+11 23:00
Norfolk Island UTC+11:30 23:30
Auckland, Suva, Wake Island UTC+12 00:00 (e siguiente dia)
Chatham Islands UTC+12:45 00:45 (e siguiente dia)
Tonga UTC+13 01:00 (e siguiente dia)
Kiritimati UTC+14 02:00 (e siguiente dia)